Kjøp boken min HER!

mai 20, 2014

Sommeliersnakk: Linn @ Bølgen & Moi Briskeby

Som oppvokst i en restaurantfamilie er det kanskje ikke så rart at personen vi hilser på i dag endte opp med å velge vinkelneryrket. Til daglig styrer hun et omfangsrikt vinkart, og hjelper samtidig elegant med å ta bort stressfaktoren fra gjester som lider av den utbredte lidelsen ”vinkartskrekk”. På hjemmebane er det imidlertid aromatiske og florale hvitviner fra Rhône som drikkes, i tillegg til saftige røde sicilianere laget på frappato og nero d’avola. Møt Linn E. Albertsson, som for tiden byr på sjeldenheter som 1863 Madeira på glass hos Bølgen & Moi Briskeby.

- DEN SISTE VINEN SOM VIRKELIG WOW’ET DEG LINN, HVILKEN VAR DET? Jeg var nettopp på ferie i Thailand, og der finnes det jo ikke så mye god vin å velge mellom kan man si. Etter 17 dager med Singha, var det topp å komme til Bangkok og drikke et godt glass rødvin, nemlig Ornellaias andrevin, La Serre Nuove. Bollinger Grand Année 1999 som jeg drakk rett før jul var også veldig, veldig bra. Det var en perfekt flaske som fortsatt hadde ungdommeligheten intakt, men som samtidig hadde begynt å vise herlig lagringskarakter, sier Linn entusiastisk.

- HVA «BUZZER» FOR TIDEN / HVA SPØR GJESTENE ETTER? Her på Bølgen & Moi går det mye i klassiske viner og områder. En interessant trend vi imidlertid observerer er at spätburgunder blir stadig mer etterspurt. Endelig ser vi også en økende interesse for søtere riesling, og det virker som at gjestene heldigvis har kvittet seg med skrekken for trist liebfraumilch, som lenge dessverre har smittet over på søtviner av høy kvalitet.

- NOEN SKATTER PÅ VINKARTET DU ER SPESIELT STOLT OVER? Vi har noen virkelig skatter her, og ikke bare ”skryteviner” som Dom Perignon Oenotheque 1980, Krug Clos d'Ambonnay 1995, og hele rekken av Domaine de la Romanée-Conti (både 2009 og 2010). Vi har også gammel Madeira på glass, for tiden er det 1863-årgangen som vi selger pr centiliter. Så er jeg jo veldig glad i Theresa Breuer (Rheingau) da, både hennes viner og henne som person. Du finner derfor også en virkelig fin Breuer-serie på kartet også, understreker Linn.

- TILBAKE TIL VINLISTER, HVORDAN VIL DU BESKRIVE EN GOD VINLISTE? Det er viktig med dybde i kartet, og ikke minst en rød tråd. Den røde tråden i vårt kart er at den er klassisk orientert, og at jeg har mange viner fra samme produsent, både ulike årganger og fra ulike vinmarker. Slik kan gjestene få en riktig kul opplevelse ved å virkelig lære å kjenne en produsent.

- SOM GJEST, HVA ER DEN SIKRESTE MÅTEN Å DRITE SEG UT PÅ OVENFOR VINKELNEREN? Som, ung kvinnelig sommelier blir man dessverre av og til utsatt for gjester som ønsker å vise at de kan og skal ”sette deg på plass”. Her på vestkanten er det også en del gjester som liker å vise seg litt, og drikker prestisjeviner bare for å vise at de har råd til det. Og det er klart man blir litt skuffet over at vinene går til de som egentlig ikke setter pris på håndverket og selve vinen, forklarer Linn.

- OG HVORDAN OPPTRER FAVORITTGJESTEN DA? De behøver overhodet ikke være kunnskapsrike, men det er alltid gledelig når de er interesserte i mat og vin, og åpne for nye opplevelser og å prøve noe nytt. Ydmykhet skader heller aldri.

TO KJAPPE FRA HOFTA:
- MEST OPPSKRYTT, ELLER  SLUTT OG KJØP VÆR SÅ SNILL? Amarone definitivt, smeller det kontant fra Linn.
- GUILTY PLEASURE, ALLE HAR DET. SÅ HVA ER DIN? Foie gras, med noe fantastisk drikke til, det er det beste jeg vet. Et par biter med mørk sjokolade og en skvett madeira er også umulig å si nei til.

- HVOR GÅR DU SELV UT OG SPISER PÅ FRIKVELDER? Som smålending blir jeg alltid veldig glad når jeg er på steder som overleverer i forhold til prisen. Trattoria Popolare er et slikt sted som byr på mye god mat og drikke til en sympatisk pris. Jeg er også veldig glad i Plah, samt det nyåpnete tapasstedet Bon Lio; der er de magiske på å ta hånd om sine gjester, og det er virkelig et bra tilskudd til restaurant-Oslo. Og så er jeg jo en ”sucker” for sushi, det skal innrømmes, så jeg spiser på Alex Sushi flere ganger i uken.

- TIL SLUTT. DET ALLER BESTE VED SOMMELIERYRKET DA, HVA ER DET? Allsidigheten, du har alt fra service, som er min favorittdel, til jobben med kjelleren og kartet. Gå på smakinger, og besøke produsenter er også en del jeg setter pris på. Og ikke minst det faktum at det er et yrke du aldri blir ferdig utlært i, det er alltid noe nytt å oppdage, avslutter en smilende Linn.

Psst! Tidligere episoder av 'Sommeliersnakk' er samlet her.
Psst 2! Husets vin nærmer seg faretruende 3.000 følgere på Facebook. Er du blant disse?
Psst 3! Gjett om jeg blir takknemlig om du nominerer Husets vin som Årets Drikkeblogg :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics