Kjøp boken min HER!

mars 20, 2012

Barbera til spekematen? Ja takk!

Kombinasjonen øl og spekemat er klassisk. Velger du industrielt produsert norsk spekemat, ofte kjennetegnet som kortidslagret kjøtt med høyt saltnivå (for å kompensere for ujevn råvarekvalitet), er øl nærmest en forutsetning som drikkevalg.

Heldigvis blir det stadig enklere å få tak i smakfulle godsaker fra produsenter som bryr seg om hva produktet smaker. Dette gjelder både innenlandske småskalaprodusenter, men også små og store produsenter lengre sør i Europa.

Med disse velsmakende spekepølsene og skinkene dukker plutselig vin opp på banen som et flott alternativ. Bare pass på at tanninnivået er lavt - dette fordi saltet gjerne fremprovoserer en ulekker bittersmak fra tanninene. Saftighet og god fruktsødme er derimot bestevenner med spekematen. Til spekematen kan du derfor både drikke rødt og hvitt, glem heller ikke nødhavnen 'musserende vin'! Bobler er alltid lurt å ha i bakhånden, flåsete sagt så passer det til nesten alt.

Til tapastallerkenen ovenfor, bestående av spansk salami, chorizo, serranoskinke og et lite utvalg harde oster (pecorino, mild spansk geitost og røkt jarlsberg) falt valget denne gang på en Barbera. Barbera med lite eller moderat eikepreg kjennetegnes normalt ved lavt/moderat tanninnivå, høy syrefriskhet, og saftig fruktighet.

Ruvei Barbera d'Alba 2009 (159,-) leverer varene. Tiltalende og typeriktig fruktig nese, preget av kirsebær og moreller. Svakt preg av vanilje finner vi også. På smak medium fylde, saftig og svært myke tanniner. Søtlig frukt og overraskende lav syrefriskhet for typen. Bra kjøp.(86/100)

Fortreffelig til ovennevte rett, men vil også spille på lag med lyst kjøtt, and, hvit fisk og pastaretter.

PS! Skal du ut å reise? Vinen koster nemlig kun 90,- på Gardermoen. Det er et kupp.

Produsenten Marchesi di Barolo benytter forøvrig anledningen til å putte de tillatte 15% Nebbiolo i blandingen. Dette for å tilføye "finesse and elegance".


- Posted using BlogPress from my iPad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics