Kjøp boken min HER!

mai 28, 2011

Chile - Garden of Eden

Colchagua Valley
Photo by MattWilson.cl, courtesy of Wines of Chile

Er tiden inne for å revurdere forutintatte holdninger til chilensk vin?

Svaret er ja.

Jeg er nok ikke den eneste som har rynket litt nedlatende på nesen, og sett på chilensk vin som å være nærmere solbærsaft enn den gudommelige drikk. Et ikke altfor spennende utvalg i Vinmonopolets hyller har heller ikke hjulpet. Desto mer beleilig da, at jeg i starten av april fikk muligheten til å utfordre mine egne fordommer på et fagseminar om chilenske viner, etter invitasjon fra Prosjekt Chile (et samarbeid mellom Wines of Chile, Den chilenske ambassade og flere vinimportører).

Seminaret var lagt opp som en fire timers seanse; en kort og samtidig detaljert gjennomgang av vinlandet Chile ble etterfulgt av smaking av over 30 viner, hvorav flere spesialimportert for anledningen. Til slutt var det valgfri "eksamen" i form av multiple choice og to blindsmakinger. Premien var reise til Chile - en sjanse man ikke kunne la forbipassere uten å prøve seg. Mer om det på slutten av artikkelen.

Det hele ble ledet av Mai Tjemsland, èn av kun tre norske Master of Wine (MW) - nylig hjemkommet fra to ukers studietur i Chile. Deltakelse på dette seminaret fordret minimum WSET Advanced, utdannet sommelier eller under utdannelse.

Mine favoritter fra selve smakingen er (i tilfeldig rekkefølge):

Maycas del Limari Unoaked Chardonnay 2008
Limari Valley
Null eik, og seriøst mineralsk profil. Ren og frisk, fruktig - eple og sitron. Lett creamy tekstur. Svært tiltalende og imponerende vin fra en av de aller nordligste dalene. Dessverre ikke på polet, men mulighet for lansering til høsten (men da en variant med litt eik i).

Falernia Syrah Reserva 2007
Elqui Valley
Dufter og smaker av pepper, mørke bær, mentol, muskat og røyk. Ikke så massiv som ventet, flott balansert. Best beskrevet som en rikere utgave av vinene vi finner i nordlige deler av Rhone. Skulle vært lansert på polet i mai (kr 170), men er forsinket inn til landet. Flotte saker som jeg er mer enn klar for å bestille.

Falernia Carmenere Syrah Reserva 2007
Elqui Valley
I notatene mine finnes det uttrykk som kompleks, parfymert, floral og pepper. Elegant syrahpreg i bakgrunnen og bra struktur. Lang ettersmak. I likhet med den forrige kommer denne også fra den nordligste vindalen i Chile. Er å finne på polet i løpet av et par ukers tid, og vil koste 20,- mindre enn foregående. Også på bestillingslisten min. 

In Situ Signature Wines 2009
Aconcagua Valley
Rød blend etter Rhone-modellen; 54% Syrah, 44% Mourvedre og 2% Viognier. Søtlig frukt, rent fint syrahpreg og forførende nese. Frisk. Spennende vin som dessverre ikke er på polet, men vurderes tatt inn.

Cabernet Sauvignon i morgentåken (Colchagua)
Photo by MattWilson.cl, courtesy of Wines of Chile

Tabali Reserva Syrah 2008
Limari Valley
Søtlig nyknust frukt og vanilje dominerer nesen. Hint av rått kjøtt og mint. I munnen fruktdrevet, søtlig smak av mørke bær. Myke tanniner. Enklere og rundere i stilen, og således nærmere stereotypen enn de to foregående. Fint eksempel på det litt mer "typiske". 135,- koster den på polet, det er ikke dumt. 

Viña Maipo Gran Devoción Cabernet Sauvignon/Syrah 2007
Maule Valley 
Fra et sørligere og varmere område enn de foregående. Dette merkes i et rikere og varmere uttrykk. Fin balanse mellom fatpreg (vanilje og søtlige julekrydder), konsentrert frukt, syre og tanniner. Nok et fint eksempel på en litt rikere og rundere stil. Den finner du til 150,- på polet. 

Santa Rita Pehuen 2005 
Apalta Valley (Colchagua) 
Icon wine hvor kaffe og mynte dominerer i nesen. Smaksrik med preg av solbær og eucalyptus. Flott struktur og faste tanniner. Påkostet versjon laget på Chiles egen signaturdrue Carménère, med innslag av Cabernet Sauvignon (15%). Ikke på polet, men kan spesialbestilles gjennom importøren (Amka). Ca 270,- vil den da koste.

Oppsummert: Flott arrangement og eye opener, fin anledning til å få nyansert bildet av chilenske viner. Spesielt lot jeg meg imponere av viner fra de nordligste områdene - det finnes mer enn det man finner i de nederste hyllene på polet.

Hvordan gikk det så i konkurransen?

Jammen ikke verst faktisk! Det ble ingen reise til Chile dessverre, men tredjeplass blant nærmere 60 vinkelnere lar seg høre. Mer om den tøffe konkurransen og den verdige vinneren kan leses på sidene til Norsk vinkelnerforening.


Korte facts om Chile:
- landet er ca 4500km langt, omtrent det dobbelte av vårt langstrakte land
- vinområdene deles tradisjonelt inn i øst-vestgående daler, men nord-sørgående forekommer også
- Andesfjellene i øst er en stabil kilde for vann til vinmarkene
- Atacamaørkenen (verdens tørreste) danner naturlig grense i nord
- Den kjølige Humboldt-strømmen bidrar med svalende bris
- ca 75% av produksjonen er rødvin

Masse mer om vinlandet Chile kan du lese på de over gjennomsnittlig gode nettsidene til Wines of Chile.



Bonus: puggeliste for vinnerder. Chilenske vindaler fra nord til sør:

Elqui
Limari
Choapa
Aconcagua
Casablanca
San Antonio
Maipo(inngår i Central Valley)
Cachapoal (inngår i Rapel Valley, og Central Valley)
Colchagua (inngår i Rapel Valley, og Central Valley)
Curico(inngår i Central Valley)
Maule(inngår i Central Valley)
Itata
Bio Bio
Malleco

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics