Kjøp boken min HER!

januar 29, 2011

Torsdagstanniner

Tema for Vinmonopolets slipp i januar var det ikke spesielt selgende og sexy; "vin med tannin".


Tanniner, garvestoff, snerp - kjært barn har mange navn. 
Fryktet av mange, og med et ufortjent rykte som årsaken til skallebank. Kanskje ikke en sjarmoffensiv ovenfor gjennomsnittskunden, spesielt med tanke på at hovedvekten var mot unge viner, hvor tanninene ikke hadde fått "slipt av seg" noe særlig.


Smakingen tok for seg 11 viner fra slippet; åtte røde, og tre hvite (oransje). I tillegg dukket det opp to bonusviner mot slutten. Alle vinene ble smakt blindt, i "flighter" av to eller tre viner samtidig. Under følger mine smaksnotater og anbefalinger.

Første flight besto av tre oransjeviner, upløyd mark for meg dette:

(1) Grillo Baccabianca 2005, Piemonte (Italia), ca 215,-
Grumsete, farge av modne multer. Oksidativ stil, og Cosylan i halen. Ingen höjdare i min bok.
(2) La Stoppa Ageno 2006, Emilia-Romagna (Italia), ca 232,-
Ravfarget, litt tåkete. Nokså intens moden ferskenduft, hint av grapefrukt. Fet, solid syre og tydelige tanniner - bitter hale. Interessant bekjentskap.
(3) Trinchero Bianco 2007, Piemonte (Italia), ca 250,-

Ravfarget, oksidativ, blomstrete, aprikos, møbelpolish og fjøsplank. Hever seg med lufting. Også her tydelige tanniner som sitter lenge. Ikke like sjarmerende kanskje som La Stoppa, men spiller på et par strenger mer.

Over til de røde nyhetene - innledningsvis tospannet:
(4) Grilli Freisa d'Asti Vivaceluna di Maggio 2009, Piemonte (Italia), ca 135,-
Rubinrød, ung og nokså intens fruktig rødbærsnese. Prikker litt, bra med syre, rødbærsfrukt og bitter sjokolade. Sjarmerer ikke meg i senk denne.
(5) Inca Tannat 2009, Argentina, ca 100,-
Intens lilla. Bjørnebær, varm, lær og kaffe. Nokså saftig. Bra kjøp til hundrelappen.

Neste par ut, som viste seg og ikke være noe par - men nøyaktig samme vin, hvor den ene hadde fått et par timer i karaffel:
(6) og (7) Vega Monton Mencia 2009, Bierzo (Spania), ca 135,-
Intens lilla, rødbærsfrukt i nesen, samt skogbunn (som tar mer over med luftingen). Luftinga "tar bort" en del tanniner faktisk - men sparker godt i kjeften uansett. Ikke dagens beste Mencia dog.


Flight 4 besto av ytterligere en Mencia, samt en fruktig rakker fra Loire:
(8) Escencial Bierzo 2008 (Spania), ca 180,-
Tett rubinrød farge. Avdempet på nesen; mineralsk, pepper og kirsebær - kunne nesten lede tankene mot Nord-Rhone. Saftig rødbærsfrukt i munnen, lang fin syre og tanniner hele veien fra A til Å. Kveldens klare høydepunkt sålangt.
(9) Couly-Dutheil la Baronnie Madeleine Chinon 2009, Loire (Frankrike), ca 150,-
Langt navn, god vin. Lilla, med medium intensitet. Imøtekommende ung, fruktig nese av skogsbær (litt tuttifrutti kanskje), med et hint av fjøs. Nokså softe tanniner, god syre, fruktdrevet, fennikeltouch. Andebryst akkompagnert med søt/syrlig saus kan bli en riktig god venn med denne vinen.
 

I siste ordinære flight var det Baroloenes tur til å vise hva de var gode for:
(10) Barolo San Pietro 2006, Piemonte, ca 310,-
Rubinrød, nokså transparent (M- intensitet). Svært tiltalende nese, blomstereng som toppes med lakris og mandel. På den elegante og friske siden, røde bær med rips i spissen. Solid dose syre som sitter lenge og tanniner som fyller munnen.
(11) Montaribaldi Barolo Borzoni 2006, Piemonte, ca 305,-
Mursteinsfarget og transparent. Moden nese innledningsvis med tung bestemorsparfyme. Utvikler seg voldsomt i glasset; skogbunn, roseblad og tjære (trebåt) dytter elegant bort bestemora. I munnen vesentlig tettere enn San Pietro'en - større, søtere og ikke så syredominert. Dagens vinner.

Til slutt dukket det opp et par overraskelser:
(12) Odfjell Orzada Malbec 2006, Chile, ca 170,-
Intens purpurfarget. Solbær, sigarboks og hint av fenalår! Fyldig og relativt svær, preget av solbær, sjokolade og fat - henger sammen strukturmessig. God drikke dette.
(13) Chateau de Montahut, Fronsac (Bordeaux, Frankrike), ca 170,-
Servert fra karaffel - mursteinsfarget, medium intensitet. Søtlig duft støttet av moderat plank. Fin struktur, og har fruktkonsentrasjon nok for noen år på ryggen. Dagens positive overraskelse.



Proteinrik mat som rødt kjøtt elsker tanniner, og vil gi deg et helt annet smaksbilde enn om du bare drikker en tanninfersk vin alene.

Ved hvert slipp på Vinmonopolet arrangerer Tibbling vin blindsmakinger med et utvalg av vinene. Svært hyggelig atmosfære, anbefales varmt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics